News

Het grote gezonde hoef-dossier

Published: 2017-11-13

Hoe voeding de hoefkwaliteit bepaalt. Brokkelhoeven, pijnlijke zolen, droge voeten,... het zijn problemen waar veel paarden mee ‘rondlopen’, maar de oplossing is niet altijd voor de hand liggend. Het is belangrijk om hoefproblemen correct te behandelen. De gezondheid van de hoeven heeft immers een grote invloed op de levenskwaliteit en prestaties van uw paard. Maar hoe kunnen we hoefproblemen oplossen, of beter nog: hoe kunnen we ze voorkomen?

Optimale hoefondersteuning

De kwaliteit, confirmatie, vorm en stand van de hoef is voor een groot deel aangeboren. Toch kunnen we de hoefkwaliteit ondersteunen met een correct stalmanagementmet de hulp van een goede hoefsmid en met de juiste voeding. Dankzij een uitgebalanceerde voeding die alle nodige bouwstoffen voor een goede hoefkwaliteit bevat, kunnen veel problemen voorkomen worden. Onder een correct stalmanagement verstaan we onder andere voldoende beweging. Beweging stimuleert het hoefmechanisme en zorgt voor een goede doorbloeding in de hoef. Ook gewichtsmanagement is belangrijk: paarden met overgewicht  belasten hun hoeven veel zwaarder dan paarden met een gezond gewicht. Daarnaast is stalhygiëne belangrijk om de hoeven gezond te houden. Hoewel de hoefhoorn zeer goed bestand is tegen de inwerking van de meeste stoffen kaneen teveel aan ammoniak de weefsels in de hoef zachter, en dus minder sterk maken. Een teveel aan ammoniak ontstaat in een vuile stal waar te veel urine blijft zitten in de bedding.

Regelmatig en correct beslagen of kappen van de hoeven voorkomt dat ze beginnensplijten of brokkelen. Ook kan een hoefsmid de natuurlijke zwakke plekken van de hoef wat bijwerken, bijvoorbeeld door de stand lichtjes te corrigeren of extra steun te geven waar nodig.

De invloed van voeding op de hoef

We kunnen op ieder moment invloed uitoefenen op de hoefkwaliteit, omdat hoeven continu groeien: gemiddeld zo'n centimeter per maand.  Deze groei kan je niet versnellen door bijvoorbeeld een supplement te gebruiken. Maar je kan de kwaliteit van de groeiende hoef wel sterk verbeteren door een gebalanceerde voeding aan te bieden en eventueel supplementenbij te geven.. Door het trage groeiproces van de hoef is het wel belangrijk om langere tijd correct te voederen of supplementen te gebruiken gedurende een lange periode. Naast eiwitten en energie spelen bepaalde vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren en sporenelementen een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van de hoef. Indien een paard voeder krijgt dat al deze belangrijke nutriënten in decorrecte hoeveelheden bevat, is zelfs niet nodig een supplement bij te geven. Wanneer een paard slechts kleine hoeveelheden of helemaal geen kwaliteitsvoeder krijgt is het wel aangewezen aan te vullen met een supplement. Ook bij hoefproblemen kunnen supplementen nuttig zijn.

Belangrijke nutriënten voor de hoef

Ruwweg 90 % van de hoef bestaat uit eiwitten. . Het belangrijkste eiwit in de hoef is keratine, dat bestaat uit verschillende aminozuren. Het zijn vooral die zuren die een grote invloed hebben op de hoef. De belangrijkste aminozuren zijn de zwavelhoudende, zoals cysteïne en methionine. Zwavel zorgt onder andere voor een flexibele verbinding tussen de cellen in de hoefhoorn. Hetzijn bovendien essentiële aminozuren, wat wil zeggen dat ze niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden, en dus via de voeding moeten komen.  Daarnaast zijn er ook heel wat vitamines die een belangrijke rol spelen, zoals Vitamine H, ook wel biotine genoemd. Een hoef kan zich echter niet ontwikkelen met biotine alleen. Uit onderzoek blijkt dat het toedienen van enkel biotine niet het gewenste resultaat heeft. Om duidelijk effect te hebben moeten ook de andere vitamines, mineralen  en aminozuren toegevoegd worden. Vitamine A is bijvoorbeeld belangrijk voor de ontwikkeling van hoornweefsel. Een tekort hieraan wordt in verband gebracht met kroonrandontsteking. Ook vitamine E, D, K en verschillende B vitamines spelen een rol in het metabolisme en de ontwikkeling van de hoef.  Uiteraard zijn naast vitamines ook mineralen belangrijk. Koper heeft een invloed op de buitenste hoefwand,het isbovendien ook een component die helpt celmembranen van de hoefcellen te beschermen en het is een belangrijk element bij de vorming van keratine.  Zink ondersteunt opbouw en herstel van weefselcellen in de hoef en hoefwandcellen. Zink helpt ook bij de synthese van keratine, de belangrijkste bouwstof van de hoef. Selenium helpt bij de bescherming van de celmembranen in de hoef, maar het is wel een sporenelement waarvan een teveel hoefproblemen kan veroorzaken. Overdosering van selenium is zelfs gevaarlijk. Voorzichtig omgaan met het supplementeren van selenium is dus de boodschap. Daarnaast spelen ook vetzuren een rol, ze vormen een barrière voor bacteriën en schimmels, en beschermen zo de hoefhoorn. Daarnaast dragen ze ook bij tot meer elasticiteit. Vetzuren vind je in oliën en vetten.

Er zijn dus heel wat verschillende nutriënten die een invloed hebben op de kwaliteit van de hoeven. Het is belangrijk dat het rantsoen van een paard al die nutriënten bevat in correcte hoeveelheden en verhoudingen. Een enkel nutriënt, zoals bijvoorbeeld biotine, toevoegen aan een ongebelanceerd rantsoen zal daarom nooit een optimaal resultaat geven.

Documents