News

This website uses cookies.
This way we can ensure that your browsing experience is made even more pleasant.
Learn more

Alles wat je moet weten over suiker bij paarden

Published: 2021-03-17

Ieder paard heeft suiker nodig. Voor de algehele gezondheid en zeker ook voor het leveren van prestaties. Suiker levert de energie die spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Zonder suiker, geen prestaties. In een normale hoeveelheid vormen suikers geen probleem voor gezonde paarden. Te veel suiker is voor niemand goed. Het draait allemaal om de balans. We vertellen je er meer over in deze blog.

Elk rantsoen bevat suiker. Ook een rantsoen waarin paarden alleen ruwvoer krijgen want suikers komen voor in gras, alle soorten ruwvoer én krachtvoer. Suikers zijn korte keten van koolhydraten. Zetmeel is bijvoorbeeld eveneens een koolhydraat. Koolhydraten zijn voor paarden de grootste en natuurlijke bron van energie.

Hoe zit het nu echt met suiker en paardenvoeding?

Het paardenlichaam zet suiker (koolhydraten) om in energie, dit doet het op verschillende manieren. Suiker bestaat uit fructose en glucose. Fructose wordt verwerkt door de lever en glucose wordt opgenomen in het bloed. Glucose is dé brandstof voor spieren. We weten dus dat paarden suikers nodig hebben om voldoende energie te hebben tijdens het trainen.

Suikers an sich zijn daarom niet gevaarlijk voor paarden. Het is juist heel logisch en natuurlijk dat er koolhydraten zitten in het rantsoen van je paard. Maar een overschot aan suikers kan voor gezondheidsproblemen zorgen. De allerbelangrijkste vuistregel is dus: geef je paard niet meer energie dan hij verbruikt.

Wat zijn suiker bronnen voor mijn paard?

Een grote bron van suikers voor paarden zijn de granen in het krachtvoer. Deze zitten boordevol zetmeel, wat omgezet wordt tot glucose. Een andere bron van suiker uit krachtvoer is melasse, afhankelijk van hoeveel er wordt toegevoegd (5-10%), kunnen ze bijdragen als glucosebron. Vergeet het ruwvoer niet als bron van suiker.

Het grootste gedeelte van het rantsoen van je paard bestaat uit ruwvoer. Ook in ruwvoer zitten suikers en zetmeel, iets dat vaak over het hoofd gezien wordt in de zoektocht naar een 'suikerarm' rantsoen. Feitelijk krijgen paarden hun basisbehoefte suikers binnen via ruwvoer.

 

Suiker

Zetmeel

Suiker en fructaan

Granen (haver, mais, tarwe, gerst)

0,5 - 4%

35-70%

 

Melasse

40 - 50%

 

 

Hooi

 

0,2 - 3%

7 - 16%

Voordroog

 

0,6 - 2,5 %

7 - 11 %

Vers gras

 

0,03 - 4 %

4 - 14 % > afhankelijk van het seizoen


Voor veel paarden zijn extra suikers niet nodig bij een normale inspanning. Maar als een paard sportprestaties moet leveren kan aanvulling via krachtvoer nodig zijn. En voor topsportprestaties is aanvulling via krachtvoer essentieel.

Voer je paard maximaal 2 gr suiker en zetmeel, per kg lichaamsgewicht, per maaltijd. En geef je paard niet meer energie dan hij verbruikt.

 

Hoeveel suiker mag mijn paard eten?

De meeste sportpaarden kunnen veilig een bepaalde hoeveelheid suikers en zetmeel eten. Sterker nog: deze energiebron hebben ze nodig. Onderzoek toont aan dat 1-2 gr, per kg lichaamsgewicht, per maaltijd gemakkelijk in de dunne darm kan worden verteerd zonder problemen te veroorzaken. Omgerekend is dat voor een gezond paard, van 600 kg, dus maximaal 1,2 kg suiker en zetmeel per maaltijd krachtvoer.

Belangrijk om te beseffen is dat een paard behoorlijk veel voedingstoffen kan innemen zonder dat het problemen oplevert. Maar vertering kost tijd, dus geef de dunne darm de tijd om alle voedingstoffen, waaronder suikers en zetmeel, op een gezonde manier op te nemen. Dit doe je door op een dag meerdere keren kleinere hoeveelheden te voeren.

Een rekensommetje:

Een gezond paard (warmbloed) van 600 kg, dressuurmatig gereden op middelzwaar niveau. Krijgt 9 kg hooi (2% zetmeel, 10% suiker) en 1 kg Cavalor FiberForce en 1 kg Cavalor Endurix, verdeeld over 5 maaltijden (hooi - krachtvoer - hooi - krachtvoer - hooi). Hoeveel gram suiker en zetmeel geeft deze ruiter aan zijn paard per maaltijd?

Voerbeurt

% suiker / zetmeel

Hoeveelheid

Totaal

Hooi, 3 kg

10% - 2%

300 gr + 60 gr

360 gr

0,5 kg Cavalor FiberForce

0,5 kg Cavalor Endurix

3% - 5%

4,5% - 27,5%

15 gr + 25 gr

22,5 gr + 137,5 gr

200 gr

Hooi, 3 kg

10% - 2%

300 gr + 60 gr

360 gr

0,5 kg Cavalor FiberForce

0,5 kg Cavalor Endurix

3% - 5%

4,5% - 27,5%

15 gr + 25 gr

22,5 gr + 137,5 gr

200 gr

Hooi, 3 kg

10% - 2%

300 gr + 60 gr

360 gr


Wil je weten welke hoeveelheid ruwvoer / krachtvoer past bij jouw paard op basis van jullie trainingsintensiteit? Surf dan naar www.mycavalor.com. Je kunt hier in enkele kliks inzicht krijgen in welk rantsoen bij jullie past.

Wanneer moet je je zorgen maken over suikers?

Bij een gezond paard is het niet nodig om je zorgen te maken over suikers. Zorg er simpelweg voor dat de energie-inname gelijk is aan de energiebehoefte.

Welke paarden zijn dan gebaat bij een rantsoen laag in suikers?

 • Paarden die last hebben van terugkerende maag-darm problemen zoals maagzweren, koliek en diarree; en
 • Paarden met stofwisselingsproblemen zoals:
  • Insulinedysregulatie
  • Obesitas
  • Hoefbevangenheid
  • EMS, en
  • Spierziektes (PSSM, PER)

Overgewicht en daaraan gerelateerde stofwisselingsaandoeningen, zoals hoefbevangenheid, worden meestal veroorzaakt door te grote hoeveelheden suikers, in relatie tot de hoeveelheid beweging die het paard krijgt. Deze paarden zijn dus niet alleen geholpen met voeding laag in suiker, maar ook met meer beweging!

Filmpje EMS: https://www.youtube.com/watch?v=rccNm5ozDhw

 

Advies van onze nutritionisten - wanneer welke Cavalor producten laag in suiker?

Cavalor FiberForce - voor gevoelige paarden
Cavalor FiberForce is vezelrijk en bevat slechts 3% zetmeel en 5% suiker, waardoor het ideaal is voor gevoelige paarden. Meer over Cavalor Fiberforce lees je hier: http://www.cavalor.com/be-nl/producten/detail/109/cavalor-fiberforce

Cavalor FiberForce Gastro - voor paarden gevoelig voor maagzweren

Cavalor FiberForce Gastro is een extra vezelrijke en smakelijke muesli - met zuurtebuffers om maagzuur te neutraliseren. Meer over Cavalor FiberForce Gastro lees je hier: http://www.cavalor.com/be-nl/producten/detail/158/cavalor-fiberforce-gastro

Cavalor Silhouette -  voor paarden die moeten afvallen én voor easy keepers

Cavalor Silhouette is een vezel en eiwitrijke voeding voor gezond gewicht met behoud van spiermassa. Cavolor Silhouette is ideaal voor pony's en koudbloeden die makkelijk aan komen en paarden die overgewicht hebben. Cavolor Silhouette is laag in suiker en zetmeel maar hoog in eiwitten. Meer over Cavalor Silhouette lees je hier: http://www.cavalor.com/be-nl/producten/detail/160/cavalor-silhouette

Paard met gevoelige hoeven? Verlichten van binnen én buiten met Cavalor LaminAid en PodoSens

Heeft je paard dan toch last van gevoelige hoeven? Waarschuw altijd de dierenarts! En pas de voeding en beweging aan. Geef je paard alleen nog maar arm en lang stengelig ruwvoer. Dus voorlopig geen krachtvoer en weidegang meer! Zorg ervoor dat je paard op een zachte ondergrond kan staan. Indien mogelijk: motiveer hem om te blijven lopen. Dat stimuleert de bloedsomloop en versnelt de genezing.

Gevoelige hoeven kunnen een gevolg zijn van een verstoorde stofwisseling. Je kunt de stofwisseling van je paard ondersteunen met Cavalor LaminAid. Dit supplement ondersteunt het metabolisme van het paard. Het is speciaal ontwikkeld om het lichaam snel weer in balans te brengen. De buitenkant van de hoef verzorg je met Cavalor Podosens. Deze hoefolie werkt verlichtend en vermindert de druk.

 

Wil jij ook meer inzicht in passende voeding voor jouw paard? Op MyCavalor.com (www.mycavalor.com) kun je eenvoudig het voer van je paard afstemmen op zijn behoeften. Stel je liever persoonlijk je vraag aan ons? Dat kan! Je kunt ons bereiken via mail (info@cavalor.com) of via onze Consumer Line (+32(0)9 220 25 25)

Documents